Dotační škrty zdraží elektřinu o tři tisícovky

Průměrná domácnost zaplatí v příštím roce za elektřinu zhruba o 3000 korun více než nyní, tedy asi 250 korun měsíčně. Navzdory klesajícím cenám na burze tedy odběratelé platit méně nebudou.

Důvodem bude podle expertů to, že vláda seškrtala státní dotace na obnovitelné zdroje, kdy 13,5 miliardy na ně místo státu odvedou opět domácnosti a firmy, a také zkrátila podporu přenosové soustavy a distribuční sítě z rozpočtu o 38 miliard.

Návrat plateb za zelené energie vyrobené ze slunce, vody, větru či biomasy ve výši 599 korun včetně DPH za každou spotřebovanou megawatthodinu bude u domácností při průměrné spotřebě na fakturách za elektřinu znamenat za rok okolo 1800 korun navíc. Stejně vysoký poplatek budou mít nově i firmy, ty dosud platily méně.

„Zhruba stejný řád jako škrtnutá podpora u obnovitelných zdrojů – to je 600 korun na megawatthodinu nebo o něco nižší kolem 500 korun – připadne na spotřebovanou elektřinu v rámci plateb za distribuce,“ řekl Právu analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

„Když si uvědomíme, že nabídky silové elektřiny dodavatelů jsou aktuálně o zhruba tisíc korun pod vládním cenovým stropem, tak co jsme v průběhu roku ušetřili na silové elektřině, o to vzroste její regulovaná část,“ dodal.

Doplnil, že distribuční poplatky jsou odstupňovány po­dle velikosti spotřeby, jističe a tak dále.

To, že elektřina od ledna zdraží až o desetinu, připustil i ministr průmyslu a obchodu Jozefa Síkela (za STAN).

 

Autor článku: Jakub Svoboda, Kristýna Šopfová - Novinky.cz 

 

 

Publikováno: 9. 10. 2023

Kontaktujte nás

Máte zájem nebo se jen chcete na něco zeptat? Napište nám.

   

Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů